tisdag 23 oktober 2012

Virke och ved

 
 

Björkvirket är ett medeltungt, medelhårt och segt virke. Inte särskilt beständigt mot fukt och lämpar sig inte för utomhusbruk utan specialbehandling. Björk används med fördel till möbler, snickerier och golv. Masurbjörk med sin flammiga struktur är populärt som faner.

Björkved är vanligt som brasved och råvara vid vedeldning tack vare ett högt bränslevärde. Vid -10 grader eller kallare kan man även elda med färsk frusen björk. En grundeld behövs dock.

Ek är, till skillnad mot björken, ett mycket hårt, tätt och starkt träslag. Inom möbeltillverkningen och golvindustrin är ek ett mycket eftertraktat material på grund av virkets hårdhet. Eftersom det är dyrare än flera andra inhemska lövträd, limmas ofta ekfaner på en stomme av billigare träslag.

Ek, Quercus robur, är tillsammans med bergek en av två trädarter som i vinsammanhang går under beteckningen "fransk ek" och som används för att tillverka vintunnor, som ger fatkaraktär åt vinerna.

Bokträdet anses vara vacker, både till sin stam och till kronans form. I skogsbestånd liknar den en hög, rak pelare med slät ljusgrå yta, kronan har en yvig förgrening och djupgrön färg. Boken skapar en skogsbild som ger ett överväldigande intryck av storhet, allvar och dunkel.

Den viktigaste användning man haft av bokveden, är till bränsle och till vissa redskap som utsattes för vatten, såsom båtkölar och bordläggning i träfartyg under vattenlinjen. Idag är dess främsta användningsområde möbelvirke och kuriöst nog även glasspinnar tack vare träets lena egenskaper och avsaknad av stickor i det hyvlade träet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar