Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

måndag 16 maj 2011

Byta kontakt på en lampa

Ofta när man köper gamla lampor är det en ojordad kontakt som man inte kan stoppa in i väggen i ett modernt hem. Den kontakten är mycket enkel att byta själv. Vad man ska tänka på är dock att även om man byter till en jordad kontakt blir ju inte lampan jordad eftersom det inte finns någon jordtråd/sladd.

Det här är allt du behöver!


Börja med att skära av den gamla kontakten och öppna den nya. Så här ser det ut.

Sen måste man skala sladden och dela den. Se till att du delar så långt att det räcker till dit den ska skruvas fast. Skala av innerplasten på 2 mm längst fram så metallen kommer fram.


 När du stoppar in sladden är det viktigt att komma ihåg plasthöljet innan man skruvar fast sladden.Sedan öppnar man de små skruvarna i fram och stoppar in metall biten på sladden. Sen skruvar man åt och gör samma på andra sidan.


Sedan skruvar man åt de 2 skruvarna i bak som håller fast själva sladden.
Se till att det inte sticker ut metall någonstans från sladden. Där det är plast/gummi på blir aldrig strömförande, så man vill inte att metallen på sladden ska nudda någon annanstans det finns metall.
Så här ska det se ut.

 Sen är det bara att sätta på plast höljet och skruva fast det.


Klart!!
Lycka till!

9 kommentarer:

 1. Härlig guide! Var kan man köpa den jordade kontakten?

  SvaraRadera
 2. Hejsan Jakob, du kan köpa det på vilken hem/byggaffär som helst. I Karlskoga t.ex Cheapy, Ö&B eller Beijers. //Nina

  SvaraRadera
 3. Om man byter till jordad sladd är väl lampan säkrare? Men var ska den gulgröna jordade anslutas? Min Hörn-vägglampa är av koppar och färgat glas. Ska den skruvas i en kabelsko som man monterar i kopparplåten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill sätta en jordad kabel, så är du på rätt spår. Du fäster jordkabeln i metallen på något vis. Huruvida du använder kabelsko, löder eller nåt annat fiffigt sätt att fästa den har ingen betydelse. Men kabelsko lät mycket vettigt om det finns plats för det.

   Radera
 4. Hejsan Mats och filspara

  Jag har blivit lärd att man inte ska försöka sig på att skapa en egen jordning, det kan till och med vara så att försäkringar inte täcks om man gör egna komplingar. Det är ok att byta kontakt så att du kan använda gamla lampor, men om du vill göra om lampa till jordad föreslår jag att du byter ut hela sladden med kontakt och armatur. Jag har "bara" B-behörighet i el, vilket betyder att man bara får byta ut mot befintliga delar, och enklare omkopplingar. Det låter lite för avancerat för mig att försöka jorda om en gammal lampa själv. Men som sagt det är utanför min kunskap!

  SvaraRadera
 5. Mitt tips som elektriker & antikhandlare är att höra er för med fackman innan man försöker jorda en gammal lampa eller dra ny el i denna. Det är även inte godkänt att montera en jordad stickpropp på en kabel där jord inte finns. Finns dock andra alternativ.

  MVH
  Patrik/Modighus.se

  SvaraRadera
 6. Jag skulle rekommendera en klar lösning från Lampsladdar.se där du får valfri stickpropp monterad dessutom i valfri längd på kabel! Dessa kablar är dessutom textilklädda så du får välja valfri färg.

  //Filip

  SvaraRadera
 7. Carl Erik Magnusson4 februari 2015 14:35

  Tänk på att det inte är tillåtet att byta kontaktdon till jordat utan att verkligen ha anslutit jord om nu armaturen skulle ha metallchassi. Detta är mycket viktigt ur skyddssynpunkt. De armaturer som får säljas i affärer numera kan istället ha flat stickkontakt om de är inte är jordade men då är de istället dubbelt isolerade. Detta är inte heller en optimal lösning ur skyddssynpunkt. Sådana armaturer ger också onödiga elektriska fält i närmiljön.

  SvaraRadera
 8. Att ansluta en ojordad lampa till ett jordat uttag (genom att fixa med kontakterna) utgör en potentiell livsfara.

  SvaraRadera