Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

måndag 8 augusti 2016

Dockor förr och nu


Dockor kan vara tillverkade i olika sorters material. De allra första dockorna från antiken var tillverkade av trä eller i lera. Idag finns det olika typer av material som dockor kan vara tillverkade av som plast, celluloid, porslin, tyg eller vax.
Det var inte förrän en bit in på 2000-talet som man började se dockor som ett samlarobjekt. Man kunde samla på dockor från olika regioner och som har utstyrsel och kläder från den regionen.




De allra tidigaste dockorna gjordes av de tillgängliga material som fanns då som lera, sten, trä, ben, elfenben, läder eller vax. Arkeologiska fynd som gjorts bevisar att dockan är ett utav de äldsta kända leksakerna.





Under 1800-talet så tillverkades dockhuvuden ofta av porslin och med en kropp gjort av läder, tyg, trä eller ett kompositmaterial såsom papier-maché eller liknande. Det var vanligt med en blandning av pappersmassa, sågspån och lim. Med intåget av polymera och plastmaterial på 1900-talet, gjorde det att dockor mer tillverkades i sådant material. När dockorna blev enklare att tillverka och att man även kunde tillverka till lägre kostnader som även gjorde dockorna mer hållbara, framförallt då man kunde använda plastmaterial. Det gjorde även att nya typer av dockor kunde massproduceras. De tidigaste materialen var gummi och celluloid byttes mot mjuk vinyl som även blev det dominerande materialet. På modern tid så finns det både porslinsdockor och plastdockor som är tillverkade för vuxna samlare.




Då och då får vi in riktigt gamla dockor och visst är det kul att se hur de förändrats genom tiderna.
Den antika dockan som förlorat både en hand och sitt hår har nog varit en riktig dyrgrip för den som först hade den.
Dockan med tygkropp som inte har armarna kvar har någon satt säkerhetsnålar i för att laga den och det skulle vara fantastiskt kul om dockorna kunde berätta vad de varit med om.













Plastdockor som dessa är de vi ser nu och att de här har handstickade klänningar tycker jag ger dem ett par pluspoäng.




Handgjorda dockor i tyg tycker jag är riktigt charmiga.







Samlardockor från olika länder och i olika stilar är också något vi kommer över ibland och visst är de fantastiska - så små med ändå med så många detaljer! / Karin








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar