Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

måndag 22 juni 2015

Intryck av färger - komplementfärger


Olika färger framkallar olika känslor och rött som är en varm färg känns välkomnande och det sägs att man blir hungrig av den - därför används den ofta i restauranger.



Hallen är en viktig del av hemmet men många glömmer bort den och tänker mest på förvaring eller möjlighet att hänga kläder - vilket ju så klart också är viktigt.
Det är ju dock det första intrycket man får av och en färgglad hall kan vara ett bra val om man är lite "feg" i resten av sitt hem.

I en hall kan man använda mer färger och även "vildare" mönster än man kanske vill ha i resten av huset - just för att det är en plats man vanligtvis tillbringar mindre tid i än resten av hemmet.

Något som kanske inte alla vet är att vissa färger förstärker varandra. De kallas komplementfärger.
Man kan säga att de är en färgs motsats och de ligger mitt emot varandra i en färgcirkel.

Exempel på dessa färger är
  • blå - orange
  • gul - violett
  • röd - grön




Vissa konstnärer använder sig mycket av komplementfärger - tänk t.ex på hur färgstarka Van Gogh tavlor känns, och beroende på vilken effekt du vill skapa är färgval viktigt.
Vill du harmoni, värme, fräschhet, skapa lugn och ro eller är det ett glatt rum du är ute efter?
 

Varma färger är inbjudande och kalla färger mer lugnande, men självklart är kombinationen viktig.
Vill du ha harmoni är det lättast att skapa det med lugna färger som ligger nära varandra och vill du ha en miljö som "piggar upp" kan du ta till färgval skapat med komplementfärger.

Hoppas min lilla guide gett dig inspiration till att leka lite med färger - kuddar, gardiner och tavlor kan man ju lätt förändra med och vill man ha färg på väggarna kan man måla en eller flera canvas dukar i någon färg och sätta upp. Man behöver ju inte måla hela väggen och tröttnar man kan man lätt byta ut eller måla om dukarna! / Karin








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar