Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

fredag 2 september 2011

Ommålning av möbler – shabby chic style!

Jag får ju en hel del frågor om hur jag/vi gör när vi målar om möbler och jag vill ju självklart hjälpa er med era hemma projekt! Problemet är ju bara att det inte finns ett rakt svar, varje möbel är ju olika och behöver behandlas på olika sätt. Det flesta frågor handlar om vilken färg vi använder och om hur man sliter, men det är ju inte det som är det avgörande i kråksången. Jag ska nu försöka mig på att ge er lite generella riktlinjer, även om det såklart är svårt att sammanfatta i ett enda blogginlägg J


1. Före förarbete
Är möbeln hel? Kan man stänga lådor och luckor? Har den alla knoppar och beslag? Ska några ben limmas? Gör detta först!

2. Förarbete
Här måste man redan ha bestämt sig för hur man vill att det ska se ut i slutändan, vill man ha en mycket sliten möbel kan man spara flera skavanker och naturliga slitningar på möbeln, vill man ha en mindre sliten måste man göra ytan finare. Grund regel är ALLT SOM KÄNNS - SYNS!
Hur ser möbeln ut idag?
a. Målad med penseldrag, ådringsmålad, kladdigt målad
-         Är den grå, brun, svart – slipa tills ytan blir jämn och spackla på hål och annat.
-         Är den en färg som man inte vill ska synas vid slitningar. All färg måste bort eller så får du måla möbeln vit och strunta i slitningar. – slipa tills ytan blir jämn och spackla på hål och annat. Borsta bort dam.
b. Fabriksmålad (t.ex. gustavianska möbler har en mycket jämt målad yta)
-         Rugga upp ytan med slipmaskin (inte ta bort färg men gör ytan sträv) och tvätta hela ytan med målartvätt.
c. Lackad, betsad
-         När man målar med finish färgen kommer vattnet i färgen att lösa upp lack och bets och ”suga” ut det till finish lagret om du inte behandlat ytan på rätt sätt. Alltså antalet ggr du måste måla beror på hur väl du ”spärrat” lagret innan. Slipa bort så mycket av lacken och betsen som du kan. Är den väldigt hård (som den ofta är!) kan man rugga upp ytan ordentligt och grunda 2ggr i stället i nästa steg. Slipa ner eller spackla ojämnheter. Borsta bort dam och tvätta med målartvätt.
d. Trären, omålad, avlutad
-         Den här typen av yta behöver man inte slipa alls mycket och är väldigt lätt slipad. Däremot är trät helt ”öppet” och poröst, inte skyddat sedan innan. Det kan göra att det kan sitta fett och rök i möbeln, det gör det såklart oftast på äldre möbler, speciellt som har stått i kök eller nära en eld. Det här vet man oftast inte innan man kommer till finish lagret. Det funkar på samma sätt här som i c. vattnet i finish färgen löser upp och suger ut det som finns i trät om man inte spärrat ordentligt. Slipa ner eller spackla ojämnheter. Borsta bort dam.

3. Täckning
Täck glas, spegel, kanter… allt där du inte vill få vitt J

4. Grunda
Många tror inte att grunda är viktigt... men det är helt fel! Man ska inte hoppa över grundningen av den anledningen att grundfärgen har andra egenskaper än finish färgen. Det finns olika typer av grundfärg, de 2 huvudegenskaperna är att greppa och stoppa. I typ a och b behöver du oftast en grundfärg som bara greppar och typ c och d behöver du en grundfärg som både stoppar och greppar. Fråga i din färgaffär för att få rätt grundfärg (varje märke har olika namn på dessa men egenskaperna är de samma). Ibland kan man behöva en oljebaserad grundfärg för extra ”stoppningsförmåga”.

Spruta eller pensla?
Det här är ju helt upp till hur man vill att det ska se ut, vilka redskap man har och vad man klarar av. Vill man att de ska se lite gammaldags ut så rekommenderar jag pensel.

Vänta alltid minst 24 timmar innan du går på nästa lager. För att grundfärgen ska få en chans att blocka lagret från innan behöver den tid på sig.

Vid typ c. grunda en gång vänta 24 timmar grunda igen och vänta 24 timmar.

5. Finish målning.
Du kommer att behöva måla 2 ggr för att det ska täcka ordenligt. Sprutar du räcker det oftast med 2-3 ggr och penselmålar du blir det oftast 3-4 ggr. Här är det ju bara att använda ögonen för att avgöra när det duger. Ett fel amatörer ofta gör är att måla för sakta, för att man är noga och försöker få det fint hinner färgen torka och det blir randigt. Skynda dig! Då får du finast yta. Där du ska slita på färgen bör du måla med en hel matt färg.

6. Slitning
Slit med sandpapper där möbeln skulle ha blivit sliten… alltså hörn, kanter, sprickor… osv. Här får man liksom gå lite på känsla, det finns ingen mall.

7. Efterbehandling?
Alla möbler behöver inte efterbehandlas. Du har ju målat med en finish färg så den tål avtorkning, du har gjort ett ordentligt grundarbete så färgen sitter bra, du har målat många gånger så du behöver inte vara orolig för att skrubba ordentligt om du får fläckar osv.

Däremot har vi använt en matt färg. Matt färg är matt för att den är mer porös än en blank färg, vilket gör att den är lite känsligare för fläckar. På t.ex. matbord brukar jag därför extra behandla. Även här finns det flera alternativ.
-         Om du bara vill har lite markerade kanter är det bäst att måla skivan med en blankare färg för bättre tålighet och då kan du inte slipa ovanpå då blir det tydliga repor i färgen, slit lite på kanterna och benen.
-         Om du vill ha slitet på skivan, sliter du först som du vill att det ska se ut och sedan målar du med en matt lack 2 ggr för ett bra resultat.  

Hoppas det här hjälper er lite i alla fall….

Det finns massor av olika sätt att måla shabby chic och olika personer ger olika råd... Det här är bara ett sätt!
Kortfattat och bra ;)

9 kommentarer:

  1. Wow, det är nu man inser hur mycket arbete du lägger ned på dina fina möbler! Kanske vågar man på sig ett litet projekt själv...

    SvaraRadera
  2. Ja det tycker jag! Det är alltid kul att prova och sedan lära man sig ju mest då - learning by doing som det så fint heter :)

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Har precis målat första grundlagret på ett par sängbord som jag TRODDE att jag hade slipat av tillräckligt. Körde med slipmaskin och fick bort det mesta av denrödbruna lacken. MEN! Nu när jag började måla med grundfärgen som var vit, blev allt rosa, och på vissa ställen blir det stora "fläckar" av rosa!!! Och som du skriver ovan drar vattnet i färgen åt sig den röda färgen som finns kvar på möbeln... Det ser för hemskt ut! Hur skall jag lösa detta? Jag antar att jag måste grunda med ett lager grundfärg till, men kommer färgen överhuvudtaget att torka då den nu sugit åt sig en massa andra partiklar? Och måste jag slipa på det första lagret av grundfärg något innan jag grundar på nytt?

    Mycket tacksam för råd!

    /Ledsen

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Vad har du använt för grundfärg? Välj ett ställe på bordet som inte syns så väl och testa dig fram. Tex insidan av ett ben. Vänta 24h och måla igen. Vad händer nu? Blir mindre rosa, inget rosa eller lika mycket?

    mvh Nina

    SvaraRadera
  5. Tack för alla nogranna råd, verkligen snällt och jag förstår att det är viktigt att veta vad man ska göra för just den möbeln. Massor av jobb krävs i alla fall för att bli så fina som dina möbler:-)
    I somras var vi in till er och vi tyckte att allt var så fint och noggrannt gjort. Vi ska ta oss en tur till er snart. Jag och några kompisar som bor i Kristinehamn har ju nära...
    Lotta och jag har en liten firma som heter Drömmar & Ting där vi återanvänder och syr på beställning. drommaroting.se
    Ha en fin söndag!
    Susanne

    SvaraRadera
  6. Hej undrar om du målar en mahogny möbel ska den också slippas eller ej? Mvh L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Oavsett träslag så ska det slipas före grundning, målning.
      Mvh
      Malin

      Radera
  7. En del gamla röda färger är nästintill omöjliga att måla över utan att den tränger igenom. De lär innehålla anilin, som går igenom allt. Det blir fortfarande rosa efter flera lager täckfärg. Då blir det extra jobbigt att få bort alltihop och göra om. Det enda är att ta bort ALLT av det röda först.

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag har ärvt ett gammalt skåp i mahogny som jag vill måla i vitt. Hur gör jag? Måste jag slipa först?
    Tacksam för svar!
    Jenny

    SvaraRadera