Bondkakor
100g rumsvarmt smör
100g rumsvarmt smör
1dl strösocker
1msk sirap
½dl sötmandel (ca 35g)
2 1/4dl vetemjöl
½tsk bikarbonat
Gör såhär!
1. Rör smör, socker och sirap smidigt.
2. Skålla ev. mandeln. Hacka den grovt. Blanda mandel, mjöl
och bikarbonat. Tillsätt det och arbeta ihop till en deg.
3. Rulla ut degen till en ca 3cm tjock rulle. Svep in den i plastfolie
och låt den ligga i kylskåp minst 30minuter. Sätt ugnen på 200C.
(den kan gärna ligga längre i kylskåpet och så går den bra att frysa)
4. Skär rullen med vass kniv i knappt centimeter tjocka skivor och lägg
på plåt som är klädd i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 6-8min.
Låt kakorna svalna på pappret eller på galler.
Schackrutor
200g smör
1dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4½ - 5dl vetemjöl
Smaktillsats:
2msk kakao
Gör såhär!
1. Hacka samman smör, socker, vaniljsocker och mjöl.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Dela degen i två lika stora delar och blanda siktat kakao i den ena delen
och eventuellt lite mjöl i den andra.
3. Dela både den ljusa och mörka delen i två delar.
Rulla ut de fyra bitarna till ca 1½cm tjocka längder.
4. Lägg en ljus längd brevid en mörk längd,
en mörk längd ovanpå den ljusa och en ljus längd ovanpå den mörka.
5. Svep in i plastfolie och låt stelna i kylskåp ca 1 timme. Sätt ugnen på 175C.
6. Skär rullen i 3-4mm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen 8-10min.
Vaniljhorn
3½ - 4dl vetemjöl
3½ - 4dl vetemjöl
150g smör
1msk vaniljsocker
Garnering:
3msk jordgubbskulor eller
annat strössel alt. ½dl strösocker
Gör såhär!
1. Sätt ugnen på 175C. Blanda snabbt samman mjöl (spara lite till utbakning),
smör och vaniljsocker. Låt degen vila i kylskåp en liten stund.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 40st bitar. Rulla till smala längder
ca 6cm långa. De ska vara något tjockare på mitten. Böj dem till horn och
lägg på en plåt med bakpapper. Grädda i ugnen 8-10min.
3. Vänd kakorna, när de är nygräddade i strössel eller socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar