Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

torsdag 23 juli 2015

Hänga tavlor på rätt sätt


I vår butik har vi ganska begränsade väggytor när vi ska hänga tavlor, speglar mm. och det är inte alltid så lätt att få det som man vill.
Det finns en rad "regler" att tillämpa om man vill hänga tavlor "som man ska".
Ju bättre man kan dessa regler desto friare kan man tänka och om man vet "reglerna" kan man lättare bryta dem utan att det blir "fel".Två helt fantastiska målningar pryder nu vår vägg i väntan på sin köpare.
En regel när man ska hänga två tavlor  bredvid varandra är att man ska följa en linje.
Meningen är alltså att tavlorna ska ha samma höjd upptill, nedtill eller att mittlinjen ska vara i samma höjd.
I det här fallet är det dock möblerna som fått avgöra och jag har helt enkelt hängt tavlorna på den höjd som dels blir fin ovanför möbeln men också så att betraktaren har en bra "ögonhöjd".
Tittar man på tavlorna var för sig harmoniserar de med möbleringen under och då blir det även ok när man ser dem tillsammans. Höjden på dem skiljer heller inte för mycket och då blir det mer vilsamt för ögonen.
Att göra collage av tavlor, speglar m.m. är också en konst i sig. Ovanför sängen har vi fyllt på med det vi fått in allt eftersom utan att mäta eller vara alltför noga. Då får man en slarvig charm och balansen uppnås genom att vi satt en stor tavla mitt över sängen.
De små färgglada tavlorna kan man ha både tillsammans eller var för sig och visst kan man mäta och sätta dem på ett exakt avstånd från varandra med om man med flit sätter dem lite huller om buller behöver man inte vara lika noga med centimeterna!


Ett sätt att hänga tavlor utan att spika - om man vill känna sig lite för, eller inte får eller vill göra hål i väggarna är att helt enkelt ställa tavlorna på en möbel.
Det blir lika fint på en byrå - eller som här på ett väggskåp.
Andra saker att tänka på är att en liten tavla med litet motiv gör sig bäst på nära håll.
En vägg man ser på avstånd pryds alltså bäst med något större.
Mer om detta vid ett annat tillfälle. / Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar