Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

onsdag 23 september 2015

Välj färg efter humör - och rum



När man väljer färg till ett rum tycker jag det är viktigt att gå på känslan och efter det man själv tycker om och tycker skulle passa i just det rummet man inreder.
Det finns dock vissa färger som är mer lämpade än andra för bestämda rum.
Hallen är t.ex. ofta ett trångt och mörkt utrymme och där är det därför fint att ha en färg som lyser upp - som t.ex GULT. 
Det kan räcka med några små detaljer i färgen - tapeterna kan gärna vara ljusa om du inte vill ha gula väggar. Vågar du dig inte på att måla din dörr är en matta ett smidigt alternativ.






I köket är RÖTT en bra färg. Gult och orange som också är varma färger funkar bra även de.
Rött används ofta i restauranger, dels för att färgen sägs göra oss hungrigare men också för att det är en så glad färg som genast skapar en känsla av trivsel.
Även här kan man använda den som en accent färg och t.ex måla enstaka föremål i färgen - ett par stolar och en tallrikshylla kan räcka och det blir extra fint om man ytterligare lyfter upp färgen i detaljer som porslin m.m.




























Röda detaljer som piggar upp. Ett tyg på en stolsdyna, en rödmålad pinnstol eller en trappstege/pall med röda detaljer - svårare än så behöver det inte vara att få en gladare kök.






I ett sovrum vill man skapa en känsla av lugn och då är GRÖNT perfekt. Blått kan också vara en bra färg i ett sovrum men använd den då gärna tillsammans med lite varmare toner av beige och brunt eftersom blått ger ett kallt intryck.
Även här kan man lätt ta in färgen genom att använda den på detaljer, kuddar och en stol eller pall kan räcka för att ge effekt.









































I ett vardagsrum tycker jag man kan välja fritt, men smartast är nog ändå att använda JORDFÄRGER som bas. Man kan lätt tillsätta färg genom att byta ut detaljer som kuddar och gardiner och då byta efter säsong och smak.





Till natur toner som dessa kan man matcha vilken färg som helst och det blir jättefint att använda en starkare färg för att skapa kontrast. Ett par kuddar i en starkt lila färg blir fantastiskt fina till jordfärger som dessa men låt just din favorit färg synas i ett annars neutralt rum. / Karin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar