Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

torsdag 19 november 2015

Det gröna skåpet och dess kompisar... (Före och efter)


Under hösten har vi blivit välkomnade att hämta ett gäng möbler i från Västmanlands skogar, vilket var mycket trevligt. När man får hämta möblerna personligen av de som växt upp med dem och haft dem i sina hem har man turen att kunna få veta lite historia om dem. Här kommer före och efter bilder på några av skåpen.

Nedan kommer ett ekskåp i modell äpplet. Dessa möbler gjordes tidigt 1900-tal och just det här skåpet köptes under 60-talet för att senare ärvas av en dotter. Skåpet har alltid hetat "det gröna skåpet" och det hedrade vi genom att måla det en mjuk olivgrön ton. För att få ordning på ett skåp med sådan tjock och gammal färg på måste man oftast ta bort all färg innan man kan börja måla det igen. En lång förvandling - men resultatet är klart värt det! Nu är det redo för att flytta till en ny familj och fortsätta sin historia.









Det är stora vita skåpet är hämtat från ett föräldrahem, inköpt av en morfar på 1940-talet på auktion. Tillverkat på 1800-talet. 




Skåpet har alltså många år på nacken och vi behövde börja med att ta bort all gammal färg och ta bort de gamla glasen. Skåpet är av klassisk svensk design med inslag av gustaviansk stil. Stadigt och gediget! För att behålla stilen valde vi att måla det vitt och byta de gröna glasen mot klara glas.




Med tiden kommer färgen att naggas och ta kulör av det hem den bor hos, precis som förut. 
Skåpet är helt redo för att hålla i över 100 år till!




Det gula skåpet har bytt familj i modern tid då det kommer från en kompis och inte en familjemedlem. Det som sticker ut med det här skåpet är det vackra blyinfattade glaset. För att det ska synas bättre valde vi även här en vit kulör.









Tack Maria för att vi fick ta del av er familjs möbelhistoria. Nu står skåpen redo för sina nya liv och kan gå i arv i flera generationer om de vårdas ömt.
//Nina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar