Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

måndag 23 november 2015

Lyxiga gardiner



Gardiner kan göra otroligt mycket för ett rums stil och man kan göra många saker för att lyfta inredningen enbart med gardiner.
Jag tycker om att ha mycket tyg i mina.
När man räknar bredden ska man gärna ta bredden på fönstret (eller gardin stången om fästet sitter brett isär) x 2,5 för att få nog med rynkor. (På bilden nedan har de ännu mer tyg).
Vad gäller längden så ska gardinerna snudda golvet och vill man ha en lite lyxigare känsla kan de vara för långa så att de ligger draperade på golvet.


 Bild från Pinterest

Visst är de gula gardinerna djärva, men den bearbetade upphängningen gör att de ser exklusiva ut trots att de är så färgglada.
Lägg märke till att uppsättningen går ända till taklisten.
Jag hänger alltid mina gardiner så högt det går. Då skapar man mer rymd och rummet ser genast större ut. Är inte gardinerna långa nog kan man skarva dem. Upptill kan man sy fast band och hänga dem i dem, eller så kan man sy fast ett avvikande tyg nedtill. Det kan bli hur snyggt som helst med ett annat tyg som avslutning. 
Har man en vanlig stång kommer man få ganska mycket vägg mellan stång och fönster men det gör inget alls.
Har man gott om väggutrymme bredvid fönstren kan man också gärna sätta fästena till gardinstången längre från fönstret än "normalt". Man kan då ha gott om tyg utan att täcka fönstret så mycket och får på så sätt in mer ljus.


Bild från Pinterest

Här är ett exempel på gardiner som är "för långa". Tyget får då gärna vara ganska tjockt men mjukt, så får de ett snyggt fall.
Det kan också funka bra med ett tunt, eller transparent tyg och man får då prova sig fram för att se hur mycket extra längd man behöver.
Gardinerna ska vara nog långa, så att det inte bara ser ut som man inte orkat sy upp dem ordentligt.


Bild från Pinterest

Vad man använder för stång kan också ge helt olika uttryck. Ett par enkla vita gardiner blir lyxiga med en kornisch i tyg, eller en i utsirat trä, gärna i guld om man vill ha en lyxig touch.

Bild från Pinterest

På vår hemsida kommer vi snart lägga ut flera olika kornischer - bl.a. de nedan och även ett par riktigt kraftiga gardinstänger i trä, så håll utkik efter dem! / Karin










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar